Május 4-én szakmai délutánt tartottunk, melyen azzal a témával foglalkoztunk, hogy a turizmus ipar szakmai szereplői és mi, a turisták hogyan járulunk hozzá a Föld fenntarthatóságának megőrzéséhez.
Előadóink Marcheschi Fanni Diána, volt BGE KVIK hallgató és Berndtné Szelőczey Szilvia, óvodapedagógus voltak.
Az alábbiakban egy sorozatot indítunk blogunkban a témával kapcsolatban.
Marcheschi Fanni Diána
A fenntartható turizmus szerepe a fenntartható fejlődési célok megvalósulásában
A fenntartható fejlődés az emberiség jelen szükségleteinek
kielégítése anélkül, hogy károsodást okoznánk a környezet állapotában, és
túlzott mértékű felhasználásuk miatt elérhetetlenné tennénk a természeti
erőforrásokat a következő nemzedékek számára. Vagy másképpen megfogalmazva, a
méltányos életfeltételek biztosítása a gazdaság eszközével mind a jelenlegi,
mind az eljövendő generációk számára, a társadalomra és környezetre ható
tényezők figyelembevételével.
1990-ben a Vancouverben
megrendezett Globe ’90 elnevezésű konferencián mondták ki először, hogy a turizmus fejlesztésének is a fenntarthatóság
alapelveinek betartásával kell végbemennie. Az idegenforgalom esetében a
fenntarthatóság a természeti, kulturális és épített értékek megőrzéseként,
bővítéseként és kíméletes használataként értelmezhető, amelynek köszönhetően az
iparág összes érintettjének érdekei teljesülnek. A turizmus fenntarthatóbbá
válásából a látogatók a minőségi turisztikai élmények által jutnak haszonhoz. A
vállalkozásoknak versenyelőnyt jelent, hogy megnövekszik a turizmus
támogatottsága a helyi közösségek körében, és ezzel új marketinglehetőségek
nyílnak meg számukra, valamint megtakarításokat érhetnek el. A jól kialakított
turizmus a helyi lakosok számára munkahelyeket teremt, bevételeket jelent, és
növeli a hozzáférést az alapvető szolgáltatásokhoz, mint például a közlekedés
és a tiszta ivóvíz. Egyre többen osztják azt a véleményt, hogy hosszútávon
sikeresen működtetni a turizmust csak a fenntarthatóság megvalósításával lehet,
hiszen ha a természeti, kulturális kincseket tönkretesszük, megszűnik a terület
vonzereje is a turisták számára.
2015 szeptemberében az ENSZ
közgyűlése jóváhagyta azt az új globális fejlődési programot, amely a
fenntartható jövő megteremtését célozza meg. A 2030-ig érvényes Fenntartható
Fejlesztési Menetrendben 17 átfogó, valamint 169 alcél került kidolgozásra,
amelyeket Fenntartható Fejlődési Céloknak hívunk. A turizmusban benne rejlik a
potenciál, hogy közvetlenül vagy közvetett módon hozzájáruljon az összes
célkitűzéshez. Háromnál meg is nevezik, ezek: a tisztességes munka és gazdasági
növekedés, a felelős fogyasztás és termelés, végül az óceánok és tengerek
védelme.
Azt, hogy ezeknek a céloknak a
valóra válásában közreműködhet a turizmus, a következők támasztják alá: a
nemzetközi turistaérkezések száma a világon 2016-ban elérte az 1235 milliót, és
2009 óta növekvő tendenciát mutat. A turizmus a világexport 7%-át és a világ
szolgáltatásexportjának 30%-át teszi ki. A szektor 10%-kal járul hozzá a
globális GDP-hez, és 1,5 trillió dollár értékű export származott belőle
2015-ben. A turizmus teljes hozzájárulása a foglalkoztatáshoz 11%. A
fenntartható fogyasztáshoz és termeléshez elengedhetetlen, hogy az értékesítési
lánc szereplői együttműködjenek, a termelőtől a végső felhasználóig. A turizmus
elősegítheti ezt és a természeti erőforrásokkal való optimális gazdálkodást. Az
idegenforgalom legnagyobb szegmensei a tengeri és tengerparti turizmus, amelyek
az egészséges tengeri ökoszisztémákon alapulnak, ezek nélkül elképzelhetetlenek
az ehhez kapcsolódó tevékenységek, mint például horgászat, búvárkodás,
vitorlázás. Így az idegenforgalom egy fenntartható alternatívát kínál a fejlődő
kis szigetállamoknak a természeti kincseik felhasználására, és népszerűsítheti
a kék gazdaságot is.
A fenntarthatóság eszméje a
gyakorlatban a felelősségteljes utazásban ölt testet. Az ezzel a szemlélettel
rendelkező turistákra jellemző, hogy előre felkészülnek az utazásra,
tájékozódnak az úti célról, kis csoportban utaznak, tiszteletben tartják a
helyi szokásokat, hagyományokat. Minimalizálják a nyaralásuk környezeti
hatását, és helyi emberek által üzemeltetett szolgáltatásokat vesznek igénybe,
helyi termelők áruit vásárolják meg. Támogatják a helyi kezdeményezéseket
önkénteskedéssel vagy adományokkal, valamint keresik a környezetbarát szálláshelyeket.
Hétköznapjaink során – többek
között nyaralásunk alkalmával is – befolyással vagyunk környezetünkre.
Jelenlegi életmódunk folytatásához szükséges terület nagyobb, mint amekkorával
rendelkezünk, és a természeti erőforrásokat is gyorsabban használjuk föl, mint
amennyi idő alatt a természet újra tudja teremteni őket. Szerencsére egyszerű
cselekedetekkel is sokat tehetünk a fenntarthatóságért, néhány példa erre a
heti egyszeri húsmentes nap, a csomagolásmentes termékek vásárlása, vagy a
szelektív hulladékgyűjtés.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése